2015 Jabikspaad

Jacobspad Noord

donderdag 18 juni 2015 105 km
Na een gezellige avond zijn we naar bed gegaan en heb ik heerlijk geslapen. De afstand Meppel Blije lijkt wat ver en daarom ga ik eerst maar af Burgum waar Wietske op de kleinkinderen past. Vanuit Meppel naar Havelte en Frederiksoord. Hier waren we laatst met de Historische Kring voor een excursie en dan bekijk je de omgeving van de Maatschappij van Weldadigheid toch weer even anders. Het is redelijk goed weer met een beetje de wind tegen. Bij Noordwolde volg ik de knooppunten naar Oldeberkoop en Gorredijk. De zon verdwijnt steeds meer achter de wolken en het wordt frisser. Hier verwen ik mijzelf in de brasserie op wat lekkers. Dan fiets ik verder langs het Polderhoofdkanaal naar Nij Beets. Het kanaal zal de week daarop geopend worden weer voor de recreatievaart, hier is veel over te doen geweest en hopelijk smijt het wat op voor deze van oudsher arme streek. Nu ga ik met het pontje in de Veenhoop en Eernewoude naar het pontje van Suawâld om zo in Burgum te komen. Eigenlijk wi ik wel op tijd in Blije zijn om de raadsvergadering van de gemeente nog even voor te bereiden. De bagage leggen in Wietske haar auto en zo fiets ik de laatste kilometers naar huis. Voldaan en een paar mooie fietsdagen gehad.

woensdag 17 juni 2015 90 km
Het leek een hele mooie dag te worden, bij vertrek scheen volop de zon, maar de wind was ook stevig aanwezig, vooral op de open ruimtes had ik hem nogal eens tegen. Eigenlijk had ik gehoopt om morgen deze wind te hebben omdat ik dan weer richting Blije ga fietsen.  Er zijn vandaag geen bijzondere ontmoetingen geweest, zodat ik daar dus niets over kan schrijven. Wel was het een mooie tocht door bekende en minder bekende gedeelten van Drenthe. Later op de dag werd het steeds bewolkter, maar eigenlijk niet kouder. Om half vijf kwam ik in Meppel aan bij mijn nicht Hennie en haar man Frans. Waar ik uitgenodigd was om te overnachten en te eten. Mijn tante Akke was ook van de partij zodat we veel herinneringen van vroeger hebben opgehaald en later op de computers hebben opgezocht op welke schepen ze gevaren hebben. Daar moet ik nog maar eens een archief van maken. Tot zover mijn belevenissen vandaag, goede nacht allemaal.

dinsdag 16 juni 2015 92 km
Vanmorgen  een uitgebreid ontbijt gehad, de mensen waren heel aardig en hadden een oud hotel bij het station wat aardig verlopen was. Ze hadden er kunstenaars atelier in en nog wat kamers om te verhuren. Het was eerst wel fris om te fietsen maar de matige wind had ik meest mee en soms van zij. Onderweg waren heel lieflijke dorpjes met oude kerken te zien. Ik kreeg weer een heel ander deel van Groningen te zien. Zo kwam ik ook langs Wittewierum waar het verhaal van de monnik Emo over gaat. In Ten Boer een heel bijzondere kloosterkerk. Gelukkig kon ik de reisboekhandel Zwerver makkelijk vinden om het boekje van de Jacobsroute te kopen.  Daar kreeg ik een leuk gesprek met een fietser die met bewondering naar mijn fiets stond te kijken. Even later liep een Probus vriend uit Dokkum langs, ook maar even een praatje maken. Hij ging naar een lezing van prof Renner. Verder fietsend sprak een mevrouw mij aan omdat ik even op de kaart keek, ze wilde mij wel de weg wijzen, haar man was ook op de fiets ergens onderweg in Frankrijk. Zo zie je maar weer je bent eigenlijk nooit alleen. Heb een stukje afgesneden en ben niet door Vries gegaan, had het wel in het hoofd om bij skoanmem aan te gaan,maar daar komen we wel weer een andere keer. Heb een slaapplaats in Marsdijken in Assen en ga nu de stad in om wat te eten. Een lekkere pizza gegeten op een verwarmd terras.

Maandag 15 juni 2015 85 km
Vanmorgen ben ik om kwart over tien vertrokken voor een noordelijke Jacobsroute van Blije naar Uithuizen en dan naar Hasselt en weer terug naar Blije. Het was vandaag goed fietsweer met een noordelijke wind had ik het meer zij dan tegen. In Pieterburen heb ik even gerust en kon de kerk bezien, die anders niet open is, maar er was een organist en een aardige vrouw die wat zou zingen oefenen bij het orgel. Het interieur is heel bijzonder met veel mooi houtsnijwerk. Toen ik mijn broodje opat kwam er een andere vrouw met een hondje langs die een praatje maakte. Zij fietsten zelf ook veel en hadden ook ritten gemaakt in Duitsland. In Uithuizen wilde ik het boekje van het Jacobspad kopen, maar dat bleek uitverkocht in de winkel. Ze had zaterdag de laatste verkocht van Uithuizen naar Hasselt. Dan moet ik het maar met de gps doen en dat zal ook wel lukken. De meeste eetgelegenheden zijn op maandag gesloten, dat ik moet maar zien of ik ergens aan mijn kostje kom. Ben naar Roodeschool gereden om bij de chinees die open was een uitgebreid menu gegeten.

Dit was mijn plan voor 2015

Op 8 februari heb ik de winterelfstedentocht gefietst met windkracht 6 in ca 12 uren, vertrek uit Leeuwarden om 07.45 en aankomst om 20.00 uur.

Dit plan zet ik dan eerst maar in de ijskast voor volgend jaar of zo.

groeten Ellert